500 г замразен грах
2 стръка праз
1 глава лук
4 яйца
1–2 с. л. червен винен оцет
1,2 л пилешки бульон
2 с. л. краве масло
сокът от 1/2 лайм
1/4 ч. л. червен пипер
1/4 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и празът се нарязват наситно и се запържват в сгорещеното масло. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се налива бульонът. Готви се, докато зеленчуците омекнат.
Прибавя се грахът и се готви още 5–10 минути. Супата се дърпа от огъня и се пасира.
Овкусява се със сол, пипер и сок от лайм. В тенджера се загрява вода, малко преди да кипне, силата на огъня се намалява и се налива се оцета.
Яйцата се пошират едно по едно за 3 минути всяко. Супата се сервира с яйцата и с нарязан наситно копър.
Други рецепти:
Френска лучена супа
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Душата на супата – фиде