Необходими продукти:
850 мл пилешки бульон
100 мл животинска сметана
600 г спанак (почистен)
240 г ориз „Балдо“
250 г сирене „Моцарела“
100 г сирене „Пармезан“
120 г бекон (на кубчета)
3 яйца
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 ч. л. риган
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
краве масло за намазване
галета за поръсване
Начин на приготвяне:
Кубчетата бекон се запържват в загрят сух съд.
Щом пуснат мазнина, се прибавят лукът и чесънът, нарязани наситно. Сипва се и оризът и се запържва за кратко.
Добавят се риганът и индийското орехче, разбърква се.
Малко по малко се налива бульонът и се готви, докато оризът омекне.
Спанакът се накълцва и се добавя към ориза, разбърква се.
Щом омекне, се налива сметаната, добавя се и половината от настъргания пармезан. Охлажда се леко. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Прибавят се яйцата и се разбърква.
Форма за тарт се маже с масло и се поръсва с галета.
Сместа се изсипва във формата.
Поръсва се с накъсана моцарела и с останалия настърган пармезан.
Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 35 минути.
Охлажда се леко и се нарязва.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Най-добрите рецепти със спанак
Крем супа със спанак и кокосово мляко
Идея за вечеря - паста със спанак
Тънкости при приготвяне на спанак
Постна рецепта със спанак и гъби
Пролетна пита със спанак, тиквички и гъби