400 г спанак (почистен)
400 мл животинска сметана
60 г сирене „Пекорино“
40 г краве масло
1 скилидка чесън
2 ч. л. желатин
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и бял пипер на вкус
за трохите:
220 г брашно
180 г краве масло (студено)
60 г орехи
50 г овесени ядки
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства и се попарва за 1–2 минути в кипяща подсолена вода.
В загрято масло се запържва накълцаният чесън. Посолява се и се готви, докато омекне, без да се карамелизира.
Сметаната се загрява. Спанакът се пюрира със 100 мл от сметаната и запържения в маслото чесън.
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Останалата сметана се смесва с настърганото сирене „Пекорино“, посолява се и се овкусява с бял пипер и индийско орехче.
Прибавят се предварително загретият желатин и пюрираният спанак.
Сместа се разпределя във формички за крем карамел и се оставя в хладилник, за да стегне.
В купа се смесват брашното, овесените ядки, накълцаните орехи и сол на вкус.
Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Прехвълят се в тава и се пекат в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 10–15 минути, до златисто, като се бъркат периодично. Когато са готови, се охлаждат.
Панакотата се изважда от формата и се сервира върху трохите.
По желание се гарнира с разбита сметана и листенца бейби спанак или босилек.
Рецепти със спанак:
Най-добрите рецепти със спанак
Идея за вечеря - паста със спанак