свинска мас - 200 гр
сирене - 100 гр
прясно мляко - 100 мл
яйца - 2+1 бр.
брашно - 500 гр
ленено семе или други семена - 30 гр
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
Пръхкави соленки с мас, с хрупкави семенца и сирене – ухание от бабината кухня и вкус на детство. Една от най-скъпите зимни рецепти за домашни глезотийки от тесто според Mate Kitchen. Без претенция, без всевъзможни форми. Простички, нарязани на правоъгълници, изпечени до златисто. Започнете ли с една, не можете да спрете. Ние също не можем, толкова са изкусителни!
При мисълта за соленки с мас и сирене в нас винаги изниква споменът как бързо свършват. Подредени в красива чиния, покрити с хартия, за да не се прашат, и изнесени в най-хладната стая, а който мине оттам, все си взима. И така, по една-две на всяко минаване, свършват за отрицателно време. Даже понякога не остават за следващия ден. А са така вкусни с кисело мляко за следобедна закуска.
За всички предубедени към свинската мас и тестото, замесено със свинска мас, знайте, че тя прави тестените изделия изключително меки, пръхкави, вкусни. Няма значение дали са сладки, или солени. Неслучайно свинската мас е една от препоръчваните мазнини при замесването на козунаци. Спомнете си и сладичките локумки, поръсени с пудра захар. Те също се правят със свинска мас.
Има една важна подробност, когато замесвате тесто със свинска мас и тя трябва да е разтопена. Не я наливайте гореща, защото ще го попари. Трябва да е мека, както при тези соленки с мас и сирене, или разтопена, но оставена да се охлади. Що се отнася до семената в нашата рецепта – можете да ползвате каквито ви харесват на вас. Целта е в тестото да има нещо хрупкаво. Може да е и сусам или маково семе.
Останалото е… любов.
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте 2 яйца заедно със солта. Към тях прибавете прясното мляко, содата за хляб и част от семената, свинската мас и настърганото сирене и разбъркайте добре.
2. След като получите хомогенна смес, започнете да прибавяте брашното на части, като всеки път бъркайте до пълното му усвояване.
3. Прехвърлете полученото меко тесто върху набрашнен плот. Поръсете с брашно и премесете докато стане гладко.
4. Разточете тестото на кора с дебелина 0,5 см и оформете соленките с големина и форма по ваш избор.
5. Сложете соленките в тава, постлана с хартия за печене, намажете ги с разбито яйце, поръсете с останалите семена и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно и прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.