6 тортили (пшенични)
600 г смляно месо от свинска плешка
300 г сирене „Чедър“
60 г краве масло
5 сушени червени чушки
4 скилидки чесън
1 глава лук
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. олио
1 ч. л. пушен лют червен пипер (или чипотле)
1 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус
за сервиране:
200 г заквасена сметана
100 г чери домати
1 авокадо
1/2 малка глава червен лук
1/2 малка зелена чушка
1/2 връзка кориандър
10 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тортилите се запържват до златисто, от двете страни, в намазан с масло тиган.
Чушките се накисват за 10–15 минути в 500 мл кипяща вода, след което се пюрират заедно с водата.
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото.
Добавя се месото и се пържи, докато стане на трохи и започне да се карамелизира.
Прибавят се доматеният концентрат и чушковото пюре. Овкусява се със сол, черен пипер и кимион. Оставя се да къкри на много слаб огън, докато се получи гъст сос.
Дърпа се от котлона и се прибавя пушеният пипер.
В ринг с регулируем диаметър се поставя една тортила, върху нея се разпределя от соса, поръсва се с настърган чедър, слага се следващата тортила и така, докато свършат продуктите.
Накрая се слага тортила.Тортата се пече 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Доматите и чушката се нарязват на кубчета, червеният лук и кориандърът се наситняват, разбъркват се и готовата салца се овкусява със сол и зехтин.
Тортата се намазва със заквасена сметана, украсява се с резени авокадо и салца.
В какво се крие чарът на палачинките
Шоколадови палачинки за закуска