За кекса:
45 г кисео мляко
100 г захар
70 г брашно
1 яйце размер L
40 г слънчогледово олио
3 г бакпулвер
За гаспачото:
370 г зрели домаи
200 г пресни малини
70 г краставица
50 г бланширани сурови бадеми
50 г захар
пресни малини за украса
Начин на приготвяне:
За кекса смесете всички съставки в купа и разбийте до хомогенност. Изсипете сместа в квадратна тавичка, предварително намаслена и постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 7-8 минути.
Щом кексът изстине, извадете го и го нарежете на кубчета. Подредете кубчетата в тава, постлана с хартия за печене и печете 7-8 минути на 130 градуса.
В блендер сложете нарязаните домати, нарязаната на кръгчета небелена краставица, бадемите, малините и захарта. Пасирайте всичко до хомогенност.
Разпределете гаспачото в чаши. Гарнирайте с крутони от кекс и пресни малини, потопени в пудра захар.
Още няколко идеи:
В настроение за сладолед
Как да си направим мелба в ананас
Терин от гъши дроб с ябълков чипс
Какаови кексчета с малини и шоколад
Веган десерт с червено цвекло и малини
Бърз и вкусен сладоледов десерт
Диетичен домашен сладолед