1 пакет домашна юфка (450 г)
125 г краве масло
1 л прясно мляко
4 жълтъка
6 с. л. брашно
400 г заквасена сметана
6 с. л. кристална захар
3 с. л. пудра захар
1 ванилия
за сладкото:
200 г замразени боровинки
5 с. л. захар
2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Боровинките се готвят със захарта на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Към боровинковото сладко се добавя лимоновият сок, разбърква се и се оставя да се охлади.
Юфката се изсипва в тава и се залива с разтопеното масло, разбърква се добре. Запича се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор – до златисто – за около 15 минути.
Около 100 мл от млякото за крема се разбърква с жълтъците, кристалната захар и брашното, а останалото се кипва.
Малка част от горещото мляко се налива към яйчената смес, разбърква се и се налива в касеролата при горещото мляко. Бърка се енергично на умерен огън, докато кремът се сгъсти. Ароматизира се с ванилията и се оставя да се охлади, покрит с прозрачно фолио, за да не хваща кора.
Кремът се разбива и се изсипва върху юфката в тавата. Върху него се разпределя сладкото от боровинки.
Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар и се разпределя върху крема. Сладкишът се оставя за 4 часа в хладилник, нарязва се и се поднася.
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци