300 г меко козе сирене
400 г извара
30 г тъмни стафиди
30 г светли стафиди
1 пакет фини точени кори (400 г)
180 г краве масло
кристална захар и пудра захар
за поръсване
мед за поливане
за сиропа:
150 г захар
1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото. Смесете сиренето и изварата. Половината от корите намажете с разтопено масло и ги подредете една върху друга в тава.
Върху тях разпределете сместа от сирена, поръсете със захар, полейте с меда и поръсете стафидите. Намажете и останалите кори с разтопено масло и ги подредете отгоре.
Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Нарежете баницата на парчета и печете до готовност – около 20 минути. За сиропа в касерола смесете захарта, 150 мл вода и лимоновия сок. Гответе, докато се получи сироп.
Извадете баницата и я полейте със студен захарен сироп. Оставете я за 1 час. Поръсете с пудра захар и поднесете.
Прочетете още:
Млечна баница
Баница с локум
Вита баница с пресен лук
Къпана баница