300 г меко козе сирене
400 г извара
2 с.л. захар
60 г стафиди
2 с.л. течен мед
400 г фини точени кори
180 г краве масло
пудра захар за поръсване
За сиропа:
150 г захар
0.5 лимон
сок
150 мл вода
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото. Смесете сиренето и изварата. Половината от корите намажете с разтопено масло и подредете една върху друга в тава.
Върху тях разпределете сместа от сирена, поръсете със захар, полейте с меда и поръсете стафидите.
Намажете и останалите кори с разтопено масло и ги подредете отгоре.
Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Нарежете баницата на парчета и печете до готовност - около 20 минути.
За сиропа в касерола смесете захарта, водата и лимоновия сок. Гответе, докато се получи сироп.
Извадете баницата и я полейте със студен захарен сироп. Оставете я за 1 час. Поръсете с пудра захар и поднесете.
Вита баница с пресен лук, лапад и сирене