- олио за пържене
- 2 японски патладжана
- 4 кръгчета корен от лотос
- 3 бр. аспержи
- 3 стръка пресен лук (само бялата част)
- 1 кралска гъба
- 1 шепа зелен боб
- 8 скариди
- За темпурата:
- 0.5 ч.ч. брашно
- 0.5 ч.ч. царевично нишесте
- 0.5 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.ч. газирана вода
- 1 яйце
- кубчета лед
- За соса:
- 1-2 с.л. оризов оцет
- 1-2 с.л. соев сос
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. настърган джинджифил
Начин на приготвяне:
Подгответе зеленчуците и скаридите. Изрежете долния край на патладжаните и ги разрежете на четвъртини, по дължина. Гъбата също нарежете на четвъртини по дължина, заедно с пънчето. Коренът от лотос нарежете на кръгчета. Аспержите, стръковете лук и шушулките зелн боб оставете цели - важното е да са пресни и крехки. Почистете скаридите, обелет ги и отстранете главите им.
За темпурата поставете брашното и нишестето за 1 нощ във фризер. След това ги смесете в купа, като ги пресеете. Добавете содата бикарбонат и разбъркайте. В друг съд сипете газираната вода и чукнете яйцето. Разбийте. При постоянно разбъркване, добавете на струйка течните съставки към сухите, докато получите хомогенна смес с гъстотата на смес за палачинки. Добавете няколко кубчета лед, за да държите сместа студена.
За соса смесете в купичка оризовия оцет, соевия сос, захарта и фино настъргания джинджифил. Разбъркайте добре и оставете настрани. В дълбок тиган или друг съд сипете 3-4 пръста растително олио и го загрейте добре.
Потапяйте в темпура всяко парче зеленчук и скарида като ги пускате внимателно в олиото. Пържете на порции, по 1-2 минути, до бледо златисто. Извадете пържените скариди и зеленчуци върху тава с решетка.
Поднесете скариди и зеленчуци темпура със сос за топене.
Сходни рецепти:
- Рулца от ... патладжан
- Канапе от патладжани с домати
- Рулца от патладжан
- Патладжан по средиземноморски
- Салата с патладжан и печено сирене
- Патладжани с доматен сос