800 г филе от сьомга (без кожа)
2 дребни картофа
2 скилидки чесън
2 лимона
50 г рукола
40 мл зехтин
2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за соса:
200 г кисело мляко
1/4 връзка копър
сокът от 1 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на много тънки шайби, почти прозрачни. Овкусяват се със сол и черен пипер и се разпределят върху 4 листа пергаментова хартия.
Чесънът се стрива на паста и се разбърква със сока от 1 лимон, зехтина, червения пипер, сол и черен пипер. Рибата се почиства от кожата и костиците, реже се на 4 парчета и се намазва с ароматната смес.
Филетата се поставят върху картофите. Отгоре се подреждат шайби лимон. Загъват се пакетчета. Пекат се 15–20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Копърът се наситнява и се разбърква с киселото мляко, лимоновия сок и сол на вкус. Рибата се сервира с руколата и соса.
Яжте риба – редовно и отговорно