Шпикован свински врат

Апетитно и богато основно

Шпикован свински врат
Снимка: ThinkStock/Guliver
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

1,7 кг свински врат (цяло парче)
180 г прошуто крудо (на ленти)
200 мл пилешки бульон
200 мл бяло вино
60 мл зехтин
60 г краве масло
2 стръка стеблена целина
2 скилидки чесън
2 стръка салвия
2 с. л. доматен концентрат
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата от брюкселско зеле:
500 г брюкселско зеле
60 г краве масло
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. семена резене
сол на вкус
за гарнитурата от печен лук:
8 средно големи глави лук
4 стръка мащерка
350 мл животинска сметана
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Стръковете целина се почистват с белачка и се режат на гредички. В месото се правят прорези в дълбочина, в които се мушкат гредичките целина, не трябва да стърчат над месото. 

Салвията се накълцва, чесънът се стрива на паста, разбъркват се с доматения концентрат, сол, черен пипер и 20 мл от зехтина. 

С тази смес се маже хубаво месото от всички страни. Покрива се с лентички прошуто и се завързва с конец. 

Запържва се в тава с останалия зехтин, от всички страни, до златисто. 

Деглазира се с виното и се налива пилешкият бульон. 

Дърпа се от котлона, месото се покрива с лист пергаментова хартия, а тавата – с алуминиево фолио. Ястието се пече около 4 часа в загрята на 130 градуса фурна, с вентилатор. 

Сосът от печенето се прецежда и се редуцира на умерен огън, докато се сгъсти. Дърпа се от котлона и се монтира със студено масло. 

Брюкселското зеле се задушава в маслото и 15 мл вода. Посолява се. Щом течността се изпари, а то омекне, се овкусява със сока от лимон и счуканите семена резене. Дърпа се от котлона. 

Главите лук се белят и се варят в подсолена вода около 20 минути, изваждат се и се охлаждат. 

Режат се на две през средата и се подреждат в тава с разреза надолу. Овкусяват се със сол и черен пипер и се заливат със сметаната. Слагат се и листенцата мащерка. 

Пекат се около 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Месото се почиства от конците и се нарязва. Всяка порция се гарнира с брюкселско зеле, печен лук и сос.

Прочетете още:

Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти