480 г тъмен шоколад
1 консерва подсладено кондензирано мляко (400 г)
100 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1–2 щипки сол на люспи
10 г бурбонска ванилова захар
1/4 ч. л. канела
80 г печени лешници
Начин на приготвяне:
Шоколадът се накълцва. Разтопява се на водна баня. В подходящ съд на много слаб огън и при непрекъснато бъркане се загрява кондензираното мляко заедно със солта, ваниловата захар и канелата.
Отстранява се от котлона и се смесва с разтопения шоколад. Прибавя се мекото масло и се бърка, докато и то се разтопи. Сместа се прехвърля в квадратна форма, намазана с масло.
Заравнява се. Поръсват се накълцаните лешници. Леко се натискат с ръце, така че да потънат в сместа.
Десертът се прибира в хладилник, за да стегне добре, след което се нарязва на квадрати и се поднася.
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци