кори за баница - 1 пакет
кайма смес - 600 гр
яйца - 1 бр.
зелен лук - 1 връзка
пресен чесън - 1 стрък
лук - 1 глава
моркови - 2 броя
магданоз - 1/2 връзки
олио - 50 мл
масло - 80 гр
прясно мляко - 50 мл
сол на вкус
сминдух на вкус
черен пипер на вкус
чубрица на вкус
С тази селска баница с кайма от Mate Kitchen ще изкушите дори и заклетите традиционалисти на тема баница. Тя е хрупкава, сочна, ароматна и неустоима. Убедени сме, че едно парче от нея няма да ви е достатъчно. Освен това знаем, че ще ви хареса и защото се приготвя лесно. На практика имате повече за рязане, отколкото за готвене. След като си направите плънката, отваряте пакет кори за баница и нататък действате по добре познатия начин.
Откровеността изисква от нас да споделим, че можете да постигнете по-автентичен селски вкус, ако си омесите тестото за баница сами. За него ви трябват: 600 г брашно, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 пакетче суха мая, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар. След като го замесите, го оставете да втаса. Щом удвои обема си, го разделете на 10 еднакви по големина топчета. Вземете едно топче, разточете го на малка кора с големината на чиния и го намажете с масло. Повторете с още едно и го поставете върху първото. Трябва да се получат общо 5 двойки. Всяко от тях разточете на тънка кора, разпределете част от плънката и навийте на не много стегнато руло. Завийте на охлюв и го сложете в тавата. Ако разполагате с време и желание за готвене, може да опитате и този вариант за баница с кайма. Става мека и пухкава.
Единствено правилният начин за поднасяне на селската баница с кайма е с кисело мляко. Изкушаващо е да си я хапнете за закуска, но ако трябва да сме откровени, в тази конфигурация тя е подходяща за обяд или за вечеря. Особено ако е току-що извадена от фурната и дими апетитно. Дори може да си хапнете нещо люто с нея.
Начин на приготвяне:
1. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на дребно. Обелете моркова и главата стар лук и тях също нарежете на дребно. Накълцайте и магданоза.
2. Загрейте олиото в тенджера и първо задушете стария лук и морковите. След като омекнат, добавете каймата и я задушете докато стане на трохи. Подправете със сол, черен пипер, сминдух и чубрица и разбъркайте добре. Накрая добавете зеления лук и чесън и магданоза.
3. Оставете каймата да изстине, а през това време разтопете маслото.
4. За да наредите баницата, вземете две кори, намажете ги с масло, сложете ги една върх друга и разпределете върху тях от каймата. Навийте на руло, след това на охлюв и го сложете в намазнена тава. Продължете по този начин до изчерпване на продуктите.
5. Разбийте яйцето и прясното мляко и намажете обилно баницата с тази смес.
6. Печете баницата с кайма на 200 градуса около 40 минути или докато придобие апетитен червен загар.
Внимание: Съдържа яйца, кори за баница, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.