300 г зелен фасул (тънък и кръгъл)
2 глави резене
2 стръка стеблена целина
1/4 връзка магданоз
1 стрък мента
60 г сирене „Пармезан“
за дресинга:
80 мл зехтин „Екстра върджин“
40 мл червен винен оцет
30 г каперси
1 скилидка чесън
1 ч. л. дижонска горчица
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът се стрива на паста с малко сол и се смесва с наситнените каперси, горчицата, оцета и зехтина. Разбива се, докато се получи емулсия. Овкусява се със сол.
Фасулът се бланшира за 3–4 минути в подсолена вода. След това се шокира в леденостудена и се отцежда добре. Залива се с дресинга и се оставя да престои поне 30 минути.
Целината се бели и се реже косо. Резенето се реже с мандолина натънко. Ментата и магданозът се наситняват.
Резенето, целината и пресните билки се разбъркват със зеления фасул.
Салатата се сервира с пармезан, оформен на ленти с помощта на белачка.
Прочетете още:
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Бърза зелена салата с маринован лук