2 филета х 180 г сьомга, с кожа
450 г тънки нудъли Хокиен
1 къса краставица
3 стръка пресен лук
1 с.л. запечен сусам
сол
За дресинга:
1 с.л. тахан
1/4 ч.л. люто олио
1/4 ч.л. олио от гроздови семки + 1 ч.л.
2 с.л. соев сос
1 с.л. черен оцет
1 1/2 с.л. захар
1 ч.л. настърган джинждифил
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата от кости. Намажете парчетата с олио от двете страни и поръсете със сол.
2. Загрейте добре тиган и поставете рибата с кожата надолу. Пържете 4 минути от тази страна, след това обърнете и пържете още 2 минути. Извадете в чиния и оставете да почине.
3. Пригответе нудълите според указанията на пакета.
4. За дресинга смесете във висок съд тахана, захарта, черния оцет, соевия сос и разбъркайте. Добавете олиото на тънка струйка при непрекъснато разбиване. Накрая добавете нарязания на ситно чесън и настъргания джинджифил. Разбъркайте.
5. Нарежете краставицата и стръковете пресен лук на тънки резени под ъгъл.
6. В голяма купа сложете прецедените нудъли. Добавете зеленчуците. Върху тях накъсайте рибата. Залейте с дресинга и разбъркайте много добре. Поръсете със запечен сусам.