Необходими продукти:
600 г розови домати
2 патладжана
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
200 г прясно краве сирене
50 мл зехтин (студено пресован)
сол на вкус
за тапенадата:
150 г зелени маслини (без костилки)
30 г каперси
50 мл зехтин (студено пресован)
2 филета аншоа
2 скилидки чесън
1 с. л. светъл балсамов оцет
1/2 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се разполовяват по дължина. От разрязаната страна с нож се правят прорези, така че да се получат ромбове. Осоляват се и се оставят да престоят 20 минути.
След това се измиват, подсушават се и се намазват с част от зехтина.
Изпичат се на грил.
Сърцевината на изпечените патладжани се изважда и се реже на едро. Овкусяват се със стрит на паста чесън, зехтин и сол.
Доматите се режат на кубчета. Овкусяват се със зехтин и сол.
Сиренето се нарязва на кубчета, а магданозът се накълцва. В блендер се смилат чесънът, маслините, каперсите, аншоата, риганът, оцетът, зехтинът, сол и черен пипер на вкус.
Доматите, патладжанът, магданозът и сиренето се подреждат в чинии за сервиране. Гарнират се с тапенадата.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Сходни рецепти:
Баба Гануш с бял шоколад
Рулца от ... патладжан
Канапе от патладжани с домати
Рулца от патладжан
Патладжан по средиземноморски
Салата с патладжан и печено сирене
Патладжани с доматен сос