2 розови домата
2 патладжана
1 скилидка чесън
1/2 лимон
4 стръка босилек
2 стръка мента
250 г биволска „Моцарела“
50 г аншоа
50 мл студено пресован зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се белят на ленти, режат се на шайби, посоляват се и се оставят за около 20 минути, да се отцеди горчивата им вода. Изплакват се и се подсушават.
Намазват се със зехтин и се готвят на грил тиган от двете страни. Ментата и босилекът се наситняват и се разбъркват добре със зехтина, лимоновия сок, накълцания чесън, сол и черен пипер на вкус.
Малка част от дресинга се оставя за накрая, а с останалия се заливат патладжаните. Доматите се режат на шайби или на резени, ако са големи. Патладжаните и доматите се подреждат в плато.
Върху тях се слагат филенцата аншоа и накъсаната моцарела. Салатата се поръсва с останалия дресинг и се поднася.
Още рецепти:
Зелена салата с портокали и пармезан