1 плосък хляб
5 с.л. зехтин екстра върджин
сол и черен пипер
1/2 краставица
3 домата
1/2 глава червен лук
1 червена чушка
2 с.л. нарязан кориандър
2 ч.л. сумак
1/2 лимон, настъргана кора и сок
1 скилидка чесън
1 ч.л. червен винен оцет
щипка захар
Начин на приготвяне:
1. Нарежете хляба на триъгълни парчета, големи колкото хапка и ги сложете в купа. Поръсете с 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и пресипете в тава, на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 8-10 минути.
2. В голяма купа пригответе дресинга за салатата, като настържете фино обелената скилидка чесън и кората на лимона. Добавете лимоновия сок, винения оцет, щипка захр, сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре.
3. Нарежете доматите, краставиците и чушката на парчета по 2 см. Лукът нарежете на тънки полумесеци. Сипете зеленчуците в купата с дресинга. Добавете изпечения хляб и нарязаните листа кориандър, разбъркайте много добре. Добавете сумак и отново разбъркайте.