700 г смляно месо от телешка плешка
700 г смляно месо от свинска плешка
200 г бекон (на ленти)
100 мл прясно мляко
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 връзка магданоз
3 филийки хляб
2 яйца
3 с. л. доматен концентрат
1 с. л. сос „Уорчестър“
1/2 с. л. лют сос
сол и черен пипер на вкус
за зеленчуците:
2 корена пащърнак
2 моркова
1 малкa глава целина
1 глава лук
2 стръка мащерка
1 връзка магданоз
50 мл зехтин
2 с. л. бял винен оцет
1 ч. л. дижонска горчица
1 ч. л. мед
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и магдонозът се наситняват. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Хлябът се смила в блендер.
В купа се смесват лукът, двата вида месо, доматеният концентрат, сосът „Уорчестър“, лютитят сос, млякото, яйцата, магданозът, чесънът, сол, черен пипер и хлебните трохи. Размесва се добре.
На плота се разстилa фолио за свежо съхранение, върху което се подреждат лентите бекон. Отгоре се изсипва овкусената кайма и се оформя с ръце като хляб.
Завива се с фолиото, така че беконът да я обвие хубаво. Прехвърля се в тава, застлана с хартия за печене и фолиoто внимателно се отстранява. Пече се около час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Целината, пащърнакът, морковите и лукът се обелват и се нарязват на кубчета. От оцета, меда, зехтина и горчицата се прави дресинг, с който се овкусяват зеленчуците. Поръсват се със сол и черен пипер.
Пекат се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Когато зеленчуците се изпекат, се изваждат и се поръсват с наситнен магданоз и мащерка. Месото се сервира със зеленчуците.
Прочетете още: