1 кг тиквички
175 г крем сирене
100 г кашкавал
зехтин за намазване
сол на вкус
За плънката:
500 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 мл зехтин
1 ч.л. риган
1/2 връзка босилек
2 с.л. доматен концентрат
1-2 с.л. соев сос
черен пипер на вкус
За соса:
800 г домати консерва, пасирани
2 скилидки чесън
1/2 връзка пресен босилек
30 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на тънки ленти с помощта на ренде тип мандолина. Посолете ги и ги намажете със зехтин. Сложете ги за много кратко върху загрят тиган, докато омекнат леко.
За плънката накълцайте лука и 2 скилидки чесън и ги запържете в загретия зехтин. Прибавете каймата и запържете и нея. Овкусете с ригана и листенца босилек. Добавете доматения концентрат, около 150 мл вода, соевия сос и пипер на вкус, гответе 15 минути.
За соса накълцайте чесъна и го запържете за кратко в сгорещения зехтин. Добавете доматите и посолете. Гответе 20 минути на слаб огън. Махнете от котлона и сложете накъсан босилек.
От каймата тиквичките направете рулца.
На дъното на тава сложете доматения сос, отгоре подредете рулцата, разпределете крем сиренето и поръсете с настъргания кашкавал.
Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Още идеи за обяд:
- Пълнени тиквички с кайма
- Рулца от тиквички със сирене
- Брускети с гриловани тиквички
- Спагети с тиквички
- Питателна салата с домати и гриловани тиквички