- 150 г лимец
- 500 г спанак
- 200 г тиква
- 1 тиквичка
- 3 скилидки чесън
- 3 моркова
- 200 г земна ябълка
- 100 г арпаджик
- 1 стрък целина
- 1 с.л. масло
- 50 г стафиди
- 50 г сушени сливи
- 50 г сушени кайсии
- 50 мл бяло вино
- 1 ч.л. мед
- 100 г челядинки
- 50 мл течна сметана
- 200 г кашкавал
- 3 пъдпъдъчи яйца
- За сос Холандез:
- 2 жълтъка
- 1 с.л. вода
- 1 ч.л. горчица
- 100 г масло
Начин на приготвяне:
За ризото с лимец накиснете предварително лимеца в студена вода за 2 часа. След това го сварете в 500 мл вода. Щом водата изври, добавете сметаната и настъргания кашкавал. Предварително накиснатият лимец, варим в тенджера със 500 милилитра студена вода. След като водата изври добавяме 50 милилитра сметана и 200 грама настъргано сирене. Овкусете със сол и черен пипер и добавете пъдпъдъчите яйца. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
Сварете на пара листата спанак, настърганата тиква, нарязаните на кръгчета тиквички и обелените скилидки чесън за 10-15 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
Почистените моркови нарежете на тънки кръгчета, а земната ябълка обелете и нарежете на дребни кубчета. Обелете арпаджика и нарежете целината на ситно. Запържете зеленчуците в тиган с 20 г масло. Добавете нарязаните сушени кайсии и сливи, както и стафидите. Добавете бяло вино и щипка захар. Щом виното изври, добавете челядинките. Разбъркайте и гответе до готовност.
За соса разтопете маслото и го пресипете в каничка. В блендер разбийте жълтъците с водата и горчицата до образуването на пяна. Добавете разтопеното масло на тънка струйка по време на разбиване. Овкусете със сол и черен пипер и разбийте отново.
По средата на чиния оформете три купчинки от ризото от лимец на разстояние 2-3 см. една от друга. Между тях подредете зеленчуци на пара. Гарнирайте със запържени зеленчуци и сушени плодове. Отгоре поръсете сос холандез.
Още идеи:
Азиатското чудо – кафяв ориз
Див ориз за необуздани гозби
Ризото - поглед в дълбочина
Как да сварим ориз в микровълнова фурна