400 г топло пушена скумрия
125 г краве масло
0.5 глава лук шалот
2 стръка копър
0.25 връзка див лук
50 мл бяло вино
сол и черен пипер
За гарниране:
2 краставици
2 стъбла селъри
1 връзка репички
1 глава червен лук
1 връзка копър
60 г орехи
80 мл зехтин
40 мл бял винен оцет
1 ч.л. мека горчица
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете много добре рибата от кости и я накъсайте. Нарежете лука, копъра и дивия лук на ситно. Разтопете маслото на умерен огън и в него за кратко запържете лука. Не бива да променя цвета си. Добавете рибата, сол и пипер на вкус. Налейте и виното.
Гответе на слаб огън, докато виното почти се изпари - около 10 минути. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади на стайна температура.
Прехвърлете в купа и добавете дивия лук и копъра. Бъркайте, докато се получи пастет.
Прехвърлете във формички за крем брюле и приберете в хладилник поне за час.
Обелете краставиците и заедно с репичките ги нарежете на тънки шайби с помощта на ренде тип „Мандолина“.
Обелете целината и я нарежете косо. Наситнете копъра, а лука нарежете на полумесеци.
От зехтина, оцета, горчицата и сол на вкус направете дресинг.
Запечете орехите на сух тиган и ги накълцайте.
Разбъркайте зеленчуците с дресинга и орехите. Оставете ги да престоят за 10 минути и ги поднесете с риета.
Други рецепти:
Яжте риба – редовно и отговорно