1/2 ч.ч. сусамов тахан
3 с.л. кисело мляко
1 лимон
сок
2 филета ципура
зехтин
3 глави лук
щипка едър лют червен пипер
125 г чери домати
щипка сол
щипка захар
тънки питки
Начин на приготвяне:
За соса сипете тахана в купичка и добавете киселото мляко, лимоновия сок и щипка сол. Разбъркайте добре.
Нарежете рибното филе с кожа на парчета и ги подредете в дълбока чиния. Поръсете ги със смес от подправки - бахарат, щипка сол и щипка захар. Добавете и 1 с.л. зехтин. Оваляйте рибата в подправките с ръце и я оставете да постои 5-10 минути.
Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Сипете 3-4 с.л. зехтин в тиган и щом той добре се загрее, добавете лука. Овкусете с щипка сол и щипка захар и гответе докато лукът започне да омеква. Избутайте го встрани и по средата подредете парчетата риба с кожата надолу. Разпределет лука и върху рибата.
Поръсете лютия пипер. Обърнете парчетата риба. Разпръснете разрязаните на половинки чери домати. Гответе докато доматите се разпукат. Накрая поръсете с лимонов сок.
Намажете питка с тахановия сос и сипете от пържената риба с лук и домати. Поръсете с пресни листа кориандър. Завийте питката и поднесете.
Вижте още:
-
Най-хубавите подправки за риба
- Риба тон – месо или риба?
-
Потвърдено: Черноморската риба е без химикали и е богата на омега-3 киселини
-
6+1 причини да ядете риба
- Може ли да ни отрови комбинацията риба и мляко?
-
Печената риба е полезна за мозъка