За плънката:
2 глави червен лук
4 скилидки чесън
400 г белени домати от консерва
зехтин
1 стрък розмарин
1 дафинов лист
сол и черен пипер
50 г зелени маслини и каперси
5-6 бр. мариновани сушени домати
10-15 бр. филенца маринована аншоа
4 стръка прясна мащерка
2 стръка пресен риган
За тестото:
1 кг брашно
400 мл хладка вода
14 г суха мая
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
В купа сипете брашното и маята. Добавете щипка сол и 2-3 с.л. зехтин. Бавно сипвайте вода, като омесвате сместа с ръка. Щом се оформи топка, извадете я върху набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Върнете тестото в купаа покрийте го и го оставете да втаса на топло, докато удвои обема си.
За доматения сос обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин. Поръсете със сол и гответе до омекване. Добавете доматите от консерва и ги намачкайте. Добавете листенцата розмарин и дафиновия лист. Овкусете с черен пипер и оставете соса да къкри 10 минути, докато се сгъсти.
Разделете тестото на две и разточете всяка половина. Поставете едната кора от тесто върху кръгла дъска и изсипете доматения сос. Отстранете дафиновия лист. Разнесете соса по цялата кора, като оставите борд от 3-4 см без плънка. Върху соса разпръснете нарязаните на кръгчета маслини без костилки, каперсите, накъсаните сушени домати и филенцата аншоа. Поръсете с листенца мащерка и риган. Покрийте с другата кора и притиснете леко. Отстранете излишното тесто с нож. След това притиснете добре по краищата с вилица. Прехвърлете пая в тава и го надупчете с вилица. Украсете с листенца розмарин и поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 25 минути.
Оставете пая да почине. След това го нарежете на четвъртини и поднесете.
Други рецепти с риба:
Макарони с риба тон
Банички с риба тон
Как се пържи дребна риба
Съвети за пазаруване на риба
6+1 причини да ядете риба