200 г риба тон (стек)
1 ч.л. олио
2 с.л. японска майонеза
2 ч.л. настърган корен уасаби
1/2 ч.ч. запечен сусам
1 с.л. запечено уакаме
1 лист нори
1 ч.л. смлян сушен паламуд
листа шисо
1/2 малка краставица
1 ч.ч. настъргана ряпа дайкон
Начин на приготвяне:
Извадете парчето риба на стайна температура. Загрейте добре плоча или неоребрена скара.
Намажете скарата с малко олио и поставете цялото парче риба. Запечете по 10 секунди от всички страни. Отвън трява да придобие кафеникав цвят, а отвътре да остане розова. Посолете. Извадете рибата върху кухненска хартия.
В купа смесете майонезата и настърганото уасаби. Разбъркайте добре. Намажете рибата от всички страни с тънък слой от сместа, с помощта на четка.
Смесете запечените сусам и уакаме, счукания лист нори и смления паламуд. Изсипете ги върху дървена дъска и оваляйте парчето риба в тях.
Навийте на руло листата шисо и ги нарежете на тънки ивици. В чиния смесете настъргания дайкон, нарязаната на тънки кръгчета краставица и 1/3 от нарязаните листа шисо.
На дъното на правоъгълна чиния разпределете зеленчуците. Нарежете рибата на парчета с дебелина около 1/2 см, само с едно движение на ножа. Подредете парчетата риба и поръсете с отделените нарязани листа шисо.
Още рецепти:
- Шаран с подлучен гъбен сос
- Най-добрата риба за зимата
- Яжте риба – редовно и отговорно
- Съвети за пазаруване на риба
- Как се пържи дребна риба