Риба с пюре от патладжан

Ароматно основно

Риба с пюре от патладжан
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
30 мин.
Необходими продукти

3 филета лаврак

зехтин

прясно смлян черен пипер

1 патладжан

2 скилидки чесън

щипка едър лют червен пипер

сол

щипка канела

0.5 индийско орехче

2 с.л. настърган кашкавал

1 лимон

сок

4 чери доматчета

2 с.л. масло

8 листа босилек

бяло саламурено сирене

Начин на приготвяне:

Филетата лаврак трябва да са с кожа и добре обезкостени. Поставете ги в тавичка с кожата надолу и ги съхранявайте в хладилник, поръсени със зехтин.

Извадете филетата от хладилника, поръсете ги с черен пипер и ги оставете докато температурата им достигне стайната.

Загрейте тиган, сипете 1 с.л. зехтин и пуснете 1 небелена, леко смачкана скилидка чесън, докато промени цвета си. Изаведте я и поставете рибата в тигана, с кожата надолу. През първите 30 секунди натискайте филетата, за да не се огънат от топлината. Пържете рибата за кратко, до готовност - повече откъм кожата и съвсем малко откъм месото.

Опечете патладжана върху котлон или във фурна. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете да постои. След това го обелете, като отстраните кожата направо с фолиото. Отстранете и дръжката на патладжана.

Нарежете на много ситно патладжана върху дървена дъска. Добавете обелена скилидка чесън и я накълцайте на ситно заедно с патладжана. Овкусете със сол, черен пипер, лют червен пипер, канела и настъргано индийско орехче. Разбъркайте, като мачкате патладжана на пюре с помощта на ножа. Добавете настъргания кашкавал /колкото по-зрял, толкова по-добре/ и разбъркайте. Отрежете едно парче лимонова кора и го накълцайте на много ситно. Добавете го към патладжана и разбъркайте. Добавете сметаната и отново разбъркайте.

В малък съд разтопете маслото, докато покафенее. Добавете внимателно предварително измитите и подсушени листа босилек. Разклатете и дръпнете от котлона.

По средата на чиния разстелете пюрето от патладжан. Върху него подредете парчета пържено филе от лаврак. Разпръснете разрязани на половинки чери доматчета. Полейте с маслен сос. Накрая натрошете малко сирене.

Други рецепти:

Яжте риба – редовно и отговорно

Съвети за пазаруване на риба

6+1 причини да ядете риба

Как се пържи дребна риба

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти