3 филета лаврак
зехтин
прясно смлян черен пипер
1 патладжан
2 скилидки чесън
щипка едър лют червен пипер
сол
щипка канела
0.5 индийско орехче
2 с.л. настърган кашкавал
1 лимон
сок
4 чери доматчета
2 с.л. масло
8 листа босилек
бяло саламурено сирене
Начин на приготвяне:
Филетата лаврак трябва да са с кожа и добре обезкостени. Поставете ги в тавичка с кожата надолу и ги съхранявайте в хладилник, поръсени със зехтин.
Извадете филетата от хладилника, поръсете ги с черен пипер и ги оставете докато температурата им достигне стайната.
Загрейте тиган, сипете 1 с.л. зехтин и пуснете 1 небелена, леко смачкана скилидка чесън, докато промени цвета си. Изаведте я и поставете рибата в тигана, с кожата надолу. През първите 30 секунди натискайте филетата, за да не се огънат от топлината. Пържете рибата за кратко, до готовност - повече откъм кожата и съвсем малко откъм месото.
Опечете патладжана върху котлон или във фурна. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете да постои. След това го обелете, като отстраните кожата направо с фолиото. Отстранете и дръжката на патладжана.
Нарежете на много ситно патладжана върху дървена дъска. Добавете обелена скилидка чесън и я накълцайте на ситно заедно с патладжана. Овкусете със сол, черен пипер, лют червен пипер, канела и настъргано индийско орехче. Разбъркайте, като мачкате патладжана на пюре с помощта на ножа. Добавете настъргания кашкавал /колкото по-зрял, толкова по-добре/ и разбъркайте. Отрежете едно парче лимонова кора и го накълцайте на много ситно. Добавете го към патладжана и разбъркайте. Добавете сметаната и отново разбъркайте.
В малък съд разтопете маслото, докато покафенее. Добавете внимателно предварително измитите и подсушени листа босилек. Разклатете и дръпнете от котлона.
По средата на чиния разстелете пюрето от патладжан. Върху него подредете парчета пържено филе от лаврак. Разпръснете разрязани на половинки чери доматчета. Полейте с маслен сос. Накрая натрошете малко сирене.
Други рецепти:
Яжте риба – редовно и отговорно