Необходими продукти:
2 пъстърви (по 400–600 г всяка)
1 стрък стеблена целина
1/4 стрък праз
1 морков
2 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. бял пипер на зърна
сол и черен пипер на вкус
за соса „Бонфоа“:
500 мл бяло вино
1 малка глава лук шалот
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
5 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 с. л. сок от лимон
1/4 ч. л. бял пипер
Начин на приготвяне:
Морковът и целината се обелват и се нарязват на дълги, тънки ленти. Празът се цепва, част от вътрешността се изважда и в него се поставят морков, целина, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Завързва се с конец.
Рибата се почиства от люспите и се филетира, като кожата не се маха.
Костите от рибата се слагат в тенджера. Заливат се с 1 л студена вода и се кипва. В тенджерата се добавят подправките в праза и белият пипер. Готви се 15–20 минути.
С лъжица, от повърхността, се отстранява пресеченият белтък.
Около 2 с. л. масло се загряват и в него се запържва брашното.
Наливат се 200 мл от топлия рибен бульон – малко по малко – до получаване на кадифен сос - велуте.
Лукът се наситнява и се готвит във виното, заедно с дафиновия лист, мащерката и белия пипер, докато лукът омекне и виното се редуцира наполовина.
Налива се велутето. Пасира се и се прецежда.
Добавят се останалото масло и лимоновият сок.
Рибата се овкусява със сол и черен пипер. Готви се на плоча, намазана със зехтин.
Поднася се със соса.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Как да почистим и сготвим шаран
Как да обезкостим и сготвим сьомга