брашно - 500 гр
вода - 300 мл
сирене - 150 гр
масло - 50 гр
олио - 50 мл
суха мая 7 грама - 1 пакетче
сол - 1 ч.л.
Ако решите да правите пърленки със сирене и някой ви каже, че няма да яде от тях, да знаете, че лъже. Лъже, защото няма човек, който да остане безразличен от аромата, който се носи, докато се изпичат в тигана. Тесто, в което има масло и сирене, съскащо примамливо от високата температура… После може да си го поръсиш с чубрица или шарена сол. Дори само пърленката ти стига да се нахраниш! А на какви ли кулинарни вълшебства е способна домакиня, която започва вечерта с това чудо!
Да се направят пърленки със сирене по тази рецепта на Mate Kitchen е по-скоро пипкаво, отколкото трудно. Тестото си е стандартно – брашно, вода, мая, сол. Имате малко повече работа по добавянето на сиренето и маслото и самото оформяне на пърленките. Истината обаче е, че всяка неустоима хапка от тях си струва времето, което ще им посветите. Това е храна, направена с отношение и любов и те се усещат дори само от факта, че се захващате с подобно готвене.
Ако искате вашите пърленки да са по-ефектни и красиви, може да ги изпечете на оребрен тиган. А като почитатели на къмпингуването сме просто длъжни да споделим с вас, че можете да си ги приготвите и при импровизирани условия. Правили сме ги няколко пъти – на открито, сред природата са още по-вкусни. И ще бъдат двойно по-оценени.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. В купа разбъркайте маята с водата и 2-3 с. л. брашно на каша и оставете на топло за 12-15 минути да втаса.
2. Към втасалата мая добавете солта и брашното и замесете гладко тесто. Покрийте съда с домакинско фолио и оставете тестото да втаса леко - за 20-25 минути.
3. Готовото тесто разделете на 4 топки, които размесете с половината от маслото и оставете да престоят за 10-15 минути. През това време натрошете сиренето.
4. Разстелете топка на кора, намажете я с масло, сложете сирене, прегънете на две, пак размесете на кора, пак сложете сирене и премесете, като оформите пърленка с дебелина около 1 см.
5. Поставете така получената пърленка в затоплен и намазнен тиган, за да се изпече от двете страни.
Внимание: Съдържа сирене, брашно и масло, което може да предизвика алергични реакции.