пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
брашно бяло - 1/2 ч.ч.
прясно мляко - 1/2 ч.ч.
бакпулвер - 1/2 ч.л.
чесън на прах - 1 ч.л.
риган - 1 ч.л.
червен пипер лютив - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
ленено семе (може и други семена – мак, сусам) - 1/2 ч.л.
зехтин - 5 с.л.
сол на вкус
Ако сте любители на домашните крекери и хрупкавите солети, тази рецепта на Mate Kitchen за пълнозърнести гризини със сигурност ще ви допадне. Приготвят се бързо и лесно като детска игра, затова ако си имате малък помощник вкъщи, може да го включите в оформянето им. Опитайте се да ги правите максимално тънки и дълги, за да се получи този хрупкав ефект. Дори и да не ви се получат с еднаква дебелина по цялата дължина, не е фатално. Важното е да са вкусни.
Феновете на пикантното могат да добавят лютив червен пипер. С по-дребни семена като лен и сусам също стават много вкусни. Може да ги сложите в тестото или да оваляте готовите гризини в тях и да ги изпечете така. Ако забравите да посолите тестото, ги поръсете с по-едра сол и ги изпечете като солети, стават чудесни.
Тези пълнозърнести гризини вървят много добре в компанията на крема сирене, месни деликатеси или като допълнение на любима разядка, предлагат от Mate Kitchen. Чаша студена бира също ще им дойде добре.
Пълнозърнестите гризини издържат до седмица в добре затворена кутия, така че не бързайте да ги изядете всичките наведнъж, колкото и да са вкусни.
Начин на приготвяне:
1. От всички продукти омесете меко тесто, което не лепне.
2. От него оформете тънки фитили с дължина около 30 см. По желание можете да ги оваляте в микс от семена или да ги декорирате по ваш избор.
3. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Ако гризините са по-тънки, ще станат готови за 10-15 минути. Ако ги направите по-дебели, ще са им необходими 25 минути до половин час.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пълнозърнесто брашно, което може да предизвика алергични реакции.