1 пиле
300 г кестени
400 г тиква „Цигулка“
100 г дългозърнест ориз
200 мл пилешки бульон
1 глава лук
1 стрък розмарин
20 мл зехтин
60 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кестените се цепват леко през средата, варят се до полуготовност и докато са още топли, се белят.
Тиквата се почиства и се реже на малки кубчета. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин.
Когато омекне, се слага тиквата, щом и тя се запържи, се сипва измитият ориз. Налива се бульонът и се готви, докато течността се изпари.
Добавят се наситненият розмарин, кестените и се разбърква добре. Съдът се дърпа от огъня, плънката се овкусява със сол, пипер и половината от маслото.
Пилето се намазва с останалото масло и се подправя със сол и пипер от всички страни. Пълни се и се зашива с конец.
Поставя се в тава, отстрани се слага останалата плънка и се наливат около 200 мл вода.
Пече се около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Времето зависи от големината на птицата.
Други рецепти:
Вкусен лучник с пиле
Пиле в патладжан на шиш
Пиле къри
Пиле с домати и маслини