1 кг средно големи калмари (по 150–200 г всеки)
200 мл бяло вино
60 мл зехтин
4 филийки хляб
2 скилидки чесън
2 глави лук
2 стръка магданоз
2 стръка босилек
2 стръка майоран
2 стръка мента
2 с. л. каперси
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
2 скилидки чесън
1 глава лук
30 мл зехтин
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът и лукът за соса се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Наливат се доматите. Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар и се оставя да къкри 8–10 минути, след което се пасира.
Калмарите се почистват. Пипалата се нарязват на ситно. Лукът и чесънът се наситняват. Каперсите, ментата, майоранът, босилекът и магданозът се накълцват. Хлябът се смила.
Пипалата се запържват в зехтина с лука и чесъна. Добавят се билките и каперсите, а минута по-късно – и хлебните трохи. Овкусява се със сол и черен пипер. Пържат се до златисто и се охлаждат.
Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки. Подреждат се в тава, заливат се с доматения сос и виното и се покриват с алуминиево фолио.
Пекат се около 50 минути в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор. Проверяват се с вилица. Сервират се с още зехтин и наситнени билки.
Други рецепти:
Салата скариди с домати
Желе от розов грейпфрут, портокал и скариди
Паеля