Пълнени калмари в доматен сос

Ароматно и лятно

1 от общо 2 гласа
75 мин.
Необходими продукти

1 кг средно големи калмари (по 150–200 г всеки)
200 мл бяло вино
60 мл зехтин
4 филийки хляб
2 скилидки чесън
2 глави лук
2 стръка магданоз
2 стръка босилек
2 стръка майоран
2 стръка мента
2 с. л. каперси
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
2 скилидки чесън
1 глава лук
30 мл зехтин
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Чесънът и лукът за соса се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Наливат се доматите. Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар и се оставя да къкри 8–10 минути, след което се пасира. 

Калмарите се почистват. Пипалата се нарязват на ситно. Лукът и чесънът се наситняват. Каперсите, ментата, майоранът, босилекът и магданозът се накълцват. Хлябът се смила. 

Пипалата се запържват в зехтина с лука и чесъна. Добавят се билките и каперсите, а минута по-късно – и хлебните трохи. Овкусява се със сол и черен пипер. Пържат се до златисто и се охлаждат. 

Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки. Подреждат се в тава, заливат се с доматения сос и виното и се покриват с алуминиево фолио. 

Пекат се около 50 минути в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор. Проверяват се с вилица. Сервират се с още зехтин и наситнени билки.

Други рецепти:

Салата скариди с домати
Желе от розов грейпфрут, портокал и скариди
Паеля

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти