- 4 бр. червени камби за пълнене
- 250 г. телешка кайма
- 300 г. карфиол
- 2 скилидки чесън
- 1 бр. морков
- 1 стрък селъри (стебло целина)
- 4 стръка магданоз
- 3 с.л. олио
- 200 мл. зеленчуков бульон
- Сол, черен пипер
- ½ ч.л. млян кимион
- 1 ч.л. куркума
- ½ ч.л. къри на прах
Какво е есента, ако не ухае на вкусни печени или пълнени чушки? В днешния епизод на Хапка, Елена Петрелийска ще ни покаже един леко нов прочит на класическата българска рецепта за пълнени чушки. В нейната рецепта обаче тя използва карфиол вместо ориз, което прави ястието още по-вкусно и здравословно!
Отрежете внимателно капачето на всяка чушка и почистете от семената. Запазете капачетата.
Нарежете моркова и селърито на малки кубчета. Нарежете магданоза на ситно. Настържете чесъна.
Настържете карфиола или го смелете в кухненски робот.
Сложете широк и дълбок тиган на котлона , добавете мазнината и когато тя загрее сложете да се задушават морковите, селърито и чесъна. Когато се задушат, добавете карфиола и разбъркайте. След това идва ред на магданоза и каймата.
Добавете и 150 мл. от бульона, разбъркайте и оставете сместа да се сготви.
Добавете и сухите подправки, за да овкусите ястието. Разбъркайте и отдръпнете от котлона.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Прочетете още:
Защо точно чушки
История за чушки, пиперки и родни капии
Печени чушки с извара
Панирани чушки с доматен сос
Пълнени чушки с боб