1 предна агнешка четвъртинка (плешка с ребра)
8 връзки пресен лук
1 връзка джоджен
2 връзка магданоз
1 глава лук
4 скилидки чесън
125 г краве масло
200 г ориз
200 мл бяло вино
200 г кисело мляко
1 с.л. доматен концентрат
1 ч.л. пипер меланж
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
С помощта на нож направете прорез между ребрата и плешката. Трябва да се получи „джоб“.
Наситнете пресния лук, магданоза и джоджена.
Нарежете на сравнително дребно лука и чесъна. Запържете ги в маслото. Добавете ориза и го запържете. Трябва да стане стъклен.
Налейте 100 мл от виното и 200 мл вода. Добавете доматения концентрат. Щом течността се абсорбира, дръпнете от котлона и разбъркайте с магданоза, джоджена и пресния лук. Овкусете със сол, пипер меланж и червения пипер.
Овкусете хубаво плешката отвън и отвътре със сол и пипер меланж. Напълнете плешката със сместа и я зашийте. Поставете я в голяма тава и налейте малко вода и останалото вино.
Разбъркайте киселото мляко със сол, пипер меланж и пушения червен пипер.
Намажете плешката с овкусеното кисело мляко. Покрийте с лист хартия за печен и след това - с алуминиево фолио.
Печете на 150 градуса 4 часа и 30 минути. След това отстранете фолиото и хартията и върнете във фурната на 200 градуса за 10-15 минути, докато се запече и придобие златиста коричка.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Рецепти с агнешко:
Най-вкусното агнешко на Великден
Три изпитани рецепти с агнешко