600 г пуешко филе
100 г пражка шунка
100 г сирене „Ементал“
50 г сирене „Пармезан“
120 мл зехтин
4 яйца
4 стръка мащерка
2 филии бял хляб
2 скилидки чесън
1 глава лук
сол и бял пипер на вкус
брашно и галета за овалване
за соса:
250 мл прясно мляко
80 г сирене „Пармезан“
20 г краве масло
20 г брашно
1 с. л. дижонска горчица
1 щипка индийско орехче
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пуешкото филе се смила в месомелачка.
Лукът и пармезанът се настъргват, чесънът се стрива на паста с малко сол, мащерката се наситнява, а хлябът се смила. Смесват се със смляното месо и се разбърква добре. Добавят се 50 мл от зехтина, 1 яйце, сол и бял пипер на вкус.
Каймата се размесва много добре и се оставя да престои 30 минути. Ементалът и шунката се режат на парчета.
От каймата се правят не много големи кюфтета, в които се слагат шунка и ементал, затварят се добре. Овалват се в брашно, разбитите яйца и накрая – в галета.
Пържат се в загретия зехтин – до готовност. Брашното за бешамела се запържва в сгорещеното масло до златисто. Налива се млякото и се бърка непрекъснато.
Когато сосът се сгъсти, се овкусява с настърган пармезан, горчица, индийско орехче и сол на вкус. Кюфтетата се поднасят с бешамела.
Други рецепти:
Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко