500 г брашно
10 г прясна мая
3 с.л. зехтин екстра върджин
0.5 ч.л. сол
1 ч.л. сушени провансалски подправки
150 г черни и зелени маслини
50 г мариновани сушени домати
100 г бекон
3 филенца аншоа
щипка захар
брашно за поръсване
Начин на приготвяне:
Залейте маята с 50 мл топла вода. Добавете захарта, поръсете с щипка брашно и оставете да шупне. Смесете брашното със солта и провансалската подправка.
Добавете накълцаните сушени домати, аншоата, обезкостените маслини, бекона и зехтина. Налейте шупналата мая и около 120 мл топла вода.
Замесете меко тесто, сложете го в купа, покрийте с фолио и оставете да втаса.
Втасалото тесто разделете на две части и оформете хлябове във формата на листо.
В средата направете разрез с нож по дължина, без да стигате до краищата. От двете страни направете малки разрези с нож. Оставете тестото да почине за 30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете със зехтин двата хляба и ги изпечете за около 15 минути.
Други рецепти:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Как да омесим хляб у дома
Как да съхраняваме хляб
Да си направим хляб със семена
Три индийски хляба от едно тесто