200 г краве сирене
200 г крехък спанак
100 г коприва
1 връзка лапад
1 връзка магданоз
1/4 връзка леворда
1/4 връзка мента
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
80 г краве масло
4 яйца
2 гръцки питки
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в ледено студена вода, отцежда се и се подсушава.
Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават.
Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Сместа се разпределя в 4 гювечета. Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце.
Пекат се 10 минути в загрята 180 градуса фурна, с вентилатор, като на петата минута се похлупват.
Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.
Прочетете още:
Хански гювеч
Гръцки гювеч
Постен гювеч
История и мистика на гювеча