Необходими продукти:
1 шаран (около 2 кг)
6 скилидки чесън
2–3 люти чушки
1/2 връзка магданоз
80 мл олио
1 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
350 г брашно
30 мл олио
1/4 кубче прясна мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. джоджен
1/2 ч. л. ким
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 50 мл топла вода, заедно със захарта, и се оставя да шупне.
Брашното се смесва със солта. Наливат се 180 мл вода, шупналата мая и олиото. Подправя се със счукания ким и джоджена.
Замесва се меко и еластично тесто и се оставя да втаса.
Рибата се почиства и се филетира. Реже се на 6 парчета, посолява се и се оставя да престои около 30 минути.
Тестото се разточва на кора с дебелина от 1,5 см. Парчетата риба се подсушават и се подреждат върху тестото, на еднакво разстояние едно от друго.
Поръсват се с черен пипер, оцет, олио, накълцаните чесън и магданоз и нарязаните на шайби люти чушки.
Кората се разрязва на 6 правоъгълника, така че върху всеки да има парче риба.
След това тестото се загъва така, че да покрие рибата, краищата се притискат, за да се затворят добре получените пакетчета.
Намазват се олио и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто – 15–20 минути.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Как да почистим и сготвим шаран