Погачите за празниците често са богато украсени - понякога с графични символи на важни неща като късмет, плодородие и овце, а понякога просто с красиви изпечени рози.
За днешния 8-и март тази техника за погача с рози е идеална.
Необходими продукти за 1 погача:
1,5 кг бяло брашно
1½ с. л. сол
30 г прясна мая
150 мл прясно мляко
2 яйца
500 мл вода
50 мл зехтин или олио
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Брашното и солта се пресяват заедно в голяма купа и в центъра се прави кладенче.
2. Маята се разтваря в млякото и заедно с водата и яйцата се изсипва в брашното. Обърква се средно меко към твърдо тесто, което се меси 9 – 12 мин., докато стане еластично.
3. Тестото се слага в намаслена купа, покрива се и се оставя да
4. Тестото се изважда от хладилника и се разделя на три части. За да бъде пластично тестото и да се поддава на оформяне, трябва да се оставя да почива 2 - 5 мин. след всяко премесване, за да се отпусне глутенът.
5. Една трета от втората част от тестото се оформя на фитил с дължина 60 см. Останалото тесто, след като почине 3 - 5 мин., се разточва върху добре намаслена повърхност на правоъгълник с размери 60х15 см. Правоъгълникът се срязва през 2 см по дългата страна, като единият край остава цял. Получените ленти се сплитат, като се подпъхват една след друга. Плетеницата внимателно се отлепва и се поставя върху фитила. Той се слага в тавата на разстояние 1 см от плитката, като се завива на кръг.
6. От останалото тесто се отделя една трета и се оформя на топка, която се поставя в центъра на тавата и се притиска, за да заеме останалото празно място.
7. Оставя се да втаса 30 мин. Намазва се със сместа от яйце и мляко и се пече във фурна, загрята на 200° С, около 45 мин., или докато добре се зачерви отдолу и отгоре. Охлажда се върху решетка.