1 кг кисело зеле (листа)
200 г ориз
500 мл зелев сок
80 мл олио
4 сушени червени чушки
4 стръка праз
200 г корен от пащърнак
4 скилидки чесън
1 с. л. доматен концентрат
1 връзка магданоз
2 стръка мащерка
1 ч. л. див кимион
1 дафинов лист
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Попарете чушките във вряла вода, за да омекнат, след това ги накълцайте. Почистете и нарежете на ситно праза, пащърнака и чесъна. Запържете ги до златисто в около 40 мл сгорещено олио.
Добавете доматения концентрат, наситнения магданоз, мащерката, дивия кимион, чушките и ориза. Налейте половината зелев сок, овкусете с черен пипер и гответе, докато булгурът поеме течността.
От зелевите листа и плънката завийте малки сарми. Подредете ги в тава. Налейте останалите зелев сок и олио. Пуснете дафиновия лист. Покрийте с алуминиево фолио.
Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Печете сармите, докато течността се абсорбира – около 45 минути. След това махнете фолиото и ги запечете до готовност в загрята на 180 градуса фурна.
Още рецепти: