8 големи глави лук
250 г едри печурки
20 г сушени манатарки
2 скилидки чесън
100 мл бяло вино
1 стрък розмарин
150 г хляб (5 филийки)
2 с.л. доматен концентрат
8 с. л. зехтин
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се почиства, отрязват се капачета и се цепва вертикално, така че само най-външните слоеве да са прорязани.
Лукът се вари около 10 минути, докато леко омекне в сърцевината. След това се охлажда, външните пластове се махат и се запазват, а вътрешността се нарязва на кубчета.
Хлябът, заедно с корите, се смила в блендер. След това се запържва в 2 с. л. от зехтина на умерен огън, докато трохите станат златисти.
Манатарките се накисват в гореща вода и се оставят да набъбнат.
Печурките се обелват, шапките и пънчетата им се режат на кубчета, розмаринът и чесънът се наситняват.
В останалия зехтин първо се запържват сърцевината на лука и чесънът, а след това се прибавят печурките и розмаринът. Когато гъбите започват да омекват, се слагат отцедените и наситнени манатарки (водата се запазва).
Сипва се доматеният концентрат и щом и той се запържи леко, се налива виното, накрая се подправя със сол и черен пипер на вкус. Накрая гъбената смес се събира с трохите.
Отделените външни слоеве на лука се пълнят със сместа и се подреждат в тава с отвора надолу. Останалата плънка се разпределя отгоре, налива се водата от манатарките, полива се със зехтин и се посолява.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути. След това фолиото се отстранява и лукът се допича за още 15 минути на 220 градуса.
Прочетете още:
- Лозови сарми с леща и ориз
- Ориенталски зелеви сарми
- Лозови сарми с канела и стафиди
- Сарми с праз лук и гъби
- Зелеви сарми с млечен сос
- Тракийски сарми