4 яйца
500 г дребни печурки
1 глава лук шалот
2 стръка мащерка
100 г спанак
100 г царевичен грис
600 мл прясно мляко
60 г краве масло
30 мл зехтин
оцет за поширане
сол и черен пипер на вкус
сирене „Пармезан“ за поръсване
див лук за поднасяне
Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват и се режат на четвъртинки, лукът се наситнява. Запържват се в зехтина и половината масло. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Спанакът се наситнява. Млякото се кипва с наситнената мащерка и останалото масло. Добавя се грисът и се вари, докато се получи кремообразна смес (но не твърда).
Овкусява се със сол и черен пипер. Прибавя се спанакът и се разбърква. Полентата се разпределя в чинии, отгоре се поръсва с гъбите и лука.
Яйцата се пошират във вода (смесена с малко оцет) под точката на кипене, докато се забулят, но останат рохки.
Във всяка чиния, върху полентата, гъбите и лука се слага по едно поширано яйце. Гарнира се с накълцан див лук и настърган пармезан.
Още рецепти с яйца: