4 х 180 г филета бяла риба
1 литър бадемово мляко
4 см корен джинджифил
10 см лимонова трева
2 резена кора от лайм
1/2 ч.л. корен куркума
2 глави лук шалот
1 лайм, сок
50 г студено масло
сол и черен пипер
1 дълга люта червена чушка
кориандър
жасминов ориз на пара
Начин на приготвяне:
Изсипете бадемовото мляко (без добавена захар). В него добавете нарязания на тънки полумесеци лук, обеления и нарязан на тънки филийки джинджифил, счуканата и разрязана на две лимонова трева, резените кора от лайм и фино настърганата куркума. Разбъркайте и изчакайте да заври. Захлупете съда и варете 5 минути.
Намалете силата на огъня и поставете в млякото филетата риба с кожата надолу. По време на поширането на рибата млякото не трябва да завира. Полейте с лъжица парчетата риба, за да се покрият с мляко. Добавете щипка сол и гответе 6 минути. Извадете рибата в чиния и отстранете кожата ѝ.
Прецедете половината течност и я сипете в тиган. Оставете да ври на умерен огън докато се редуцира наполовина. Добавете студеното масло и сок от лайм и разбийте енергично с помощта на тел докато маслото се разтопи., а сосът се сгъсти.
На дъното на дълбока чиния сипете жасминов ориз, сварен на пара. Върху него поставете парче поширана риба. Поръсете с тънки кръгчета люта чушка и листа кориандър. Полейте обилно със сос.
Други рецепти с риба:
Макарони с риба тон
Банички с риба тон
Как се пържи дребна риба
Съвети за пазаруване на риба
6+1 причини да ядете риба