550 г брашно (+ за размесване)
50 мл топло прясно мляко
1/2 кубче жива мая
100 мл зехтин „Екстра върджин“
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 яйце за намазване
масло за намазване
маково семе за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря със захарта в около 50 мл вода и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче и се сипват зехтинът, шупналата мая, около 100 мл топла вода и млякото.
Замесва се меко, еластично тесто и се оставя да втаса. От тестото се оформят около 15 малки топки, подреждат се в намаслена форма за печене и се оставят да втасат.
Намазват се с разбитото с малко вода яйце. Поръсват се с мак и се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 20 минути.
Други рецепти:
Топла питка със сиренце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене