400 г брашно
200 мл прясно мляко
1/2 ч.л. сол
1 пакетче суха мая (7 г)
1/2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
200 мл течна животинска сметана
1 малка глава лук
200 г пушен бекон
50 г краве масло
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
брашно за замесване
масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на полумесеци, а бекона - на кубчета. Запържете ги в сгорещеното масло. Щом се карамелизират, налейте сметаната. Овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и гответе 2-3 минути. Охладете.
2. Смесете брашното със солта и направете кладенче.
3. Затоплете мляко и в него разбъркайте маята и захарта. Оставете маята да шупне и я сипете в кладенчето. Добавете зехтина и замесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса.
4. Разточете тестото леко, за да стане с формата на тавата за печене. Прехвърлете го в предварително намазаната с масло тава. С пръсти направете вдлъбнатини и отгоре разпределете сместа. Оставете да втаса още веднъж.
5. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути.