1 кг бяло брашно
1 ч.л. захар
2 1/2 ч.л. фина сол
2 с.л. суха мая
1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
2 с.л. течен мед
550-650 мл топла вода
150 мл олио
За сместа заатар:
1 с.л. запечен сусам
1 с.л. сумак
2 с.л. сушен риган
125 мл олио
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сипете брашното, захарта, сухата мая и настърганото индийско орехче. Добавете солта, меда и олиото. Разбъркайте сместа с ръка и добавете на тънка струйка 550 мл вода. Замесете и ако е необходимо, добавете още вода. Тестото трябва да е леко лепкаво.
2. Оформете тестото на топка и го поставете в назамана със зехтин купа. Покрийте и оставете да втаса за 20 минути.
3. Разделете тестото на порции от по 160 г. Оформете парчетата на топки и ги подредете върху набрашнена повърхност. Покрийте с кърпа и оставете да втасат за 15-20 минути.
4. В купа смесете подправките за заатар и добавете олиото. Разбъркайте.
5. Разточете тънко една топка тесто, с помощта на точилка. Сипете 1 пълна супена лъжица заатар върху тестото и го разнесете равномерно, като оставите 2 см свободни по края. Поставете в тава с дупки и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса 8-10 минути. Печете хлябовете един по един.