- 500 г брашно
- 200 г кисело мляко
- 1 1/2 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 3 ч.л. суха мая
- 50 мл студено пресован зехтин
- За плънката:
- 150 г краве масло със стайна температура
- 1/2 с.л. самардала
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. сух риган
- 2 стръка девесил
- 1/2 ч. л. кимион на зърна
- 1 с.л. микс от провансалски подправки
Начин на приготвяне:
Разтворете маята заедно със захарта в 100 мл топла водата. Брашното и солта изсипете в купа, добавете киселото мляко, зехтина и разтворената мая.
Разбъркайте и замесете гладко и еластично тесто върху набрашнен плот. Сложете го в намазнена купа, намажете с мазнина, покрийте с фолио и оставете да втаса. След това разделете тестото на 8 топки и пак го оставете ги за още 15 минути.
Запечете в сух тиган кимиона. Стрийте го в хаванче и го разбъркайте с ригана, самардалата, микса от провансалски подправки, маслото и предварително нарязаните на ситно девесил и магданоз.
Разточете всяка топка на тънка кора. Намажете с ароматното масло, навийте на руло, а след завийте това като охлюв и разточете питка с диаметър 24 см.
Запечете от двете страни в тиган, намазан със зехтин.
В микса от провансалски подправки има розмарин, мащерка, чубрица, босилек и естрагон.
Още рецепти за домашен хляб: