брашно - 500 гр
хладка вода - 300 мл
суха мая - 1 бр.
зехтин - 30 мл
мед - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
розмарин - 3 с.л.
суха мащерка - 3 с.л.
магданоз - 3 с.л.
маслини зелени, без костилки - 4 с.л.
червена чушка - 1 бр.
сусам - 1 с.л.
маково семе - 1 с.л.
Питка с пресни подправки звучи примамливо и едновременно с това изненадващо. В нашата кулинарна традиция ръсим питката с чубрица, сминдух, самардала, червен пипер или шарена сол – на който каквото му е вкусно. Нямаме обаче навика да режем пресни подправки и да ги замесваме в тестото. Е, с тази рецепта на Mate Kitchen се надяваме да ви заинтригуваме. Ние бяхме особено приятно изненадани от крайния резултат.
За да си направите нашата питка с пресни подправки, ви трябват мащерка с великолепен лимонов аромат. Стрък, максимум два розмарин, защото той е много силен и лесно ще измести вниманието от останалите подправки, а целта все пак е да се балансират. Магданозът е повече, защото той има деликатен аромат и след топлинна обработка не е толкова осезаем. Може да добавите и няколко листенца пресен босилек във вашата питка, но количеството оставяме да нагодите на вкус.
Всичко останало е познато – месене, втасване и печене. Разчупете готовата питка докато е още топла – така ароматът на подправките е още по-осезаем. Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте маята в хладката вода заедно с 1 ч. л. мед, щипка сол и няколко лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло докато шупне.
2. През това време нарежете билките, чушката и маслините на дребно.
3. Пресейте брашното в купа, направете кладенче и сипете вътре втасалата мая, билките, чушката и маслините. Замесете меко тесто. Докато можете, бъркайте с дървена лъжица, а след това го прехвърлете върху набрашнена повърхност и довършете месенето на ръка. Ако е необходимо добавете още малко брашно.
4. Оформете тестото на топка, покрийте го с прозрачно фолио или кърпа и го оставете на топло докато удвои обема си. Извадете тестото, премесете го и го сложете в тава с подходящ размер покрита с хартия за печене. Разстелете го по целия диаметър и с помощта на дръжката на нож или дървена лъжица направете дълбоки дупки и намажете питката със зехтина. Поръсете с маковото семе и сусама. Отново завийте и оставете на топло да втасва за около 30-40 минути.
5. Печете питката на умерена фурна до златиста коричка, като регулярно проверявайте с дървено шишче готовността й. Извадете питката от тавата и оставете да изстине. Можете да я поднесете с рибни ястия или салата.
Внимание: Съдържа брашно и сусам, които могат да предизвикат алергични реакции.