За тестото
брашно + за доомесване - 700 гр
прясно мляко - 300 мл
яйца - 2 бр.
олио - 3 с.л.
пудра захар - 2 с.л.
суха мая 14 грама - 2 пакетчета
сол - 1 ч.л.
За плънката
краве сирене President - 400 гр
яйца - 3+1 бр.
магданоз - 1 връзка
пресен джоджен - 1 връзка
олио - 80 мл
Такава питка със сирене никога досега не сте опитвали. Това е вкусът на пролетта, сгушен в пухкаво и кадифено меко тесто, защото в плънката има не само сирене и яйца, но и по една връзка хубав, пресен магданоз и джоджен. Ако досега не сте пекли тесто с пресни подправки, какъв по-подходящ момент от тази рецепта. Питката се топи в устата, а предвид свежите подправки в нея, ако я поднесете с агнешко, ще предизвикате истински фурор на масата.
Тестото е великолепно. Когато се изпече, е леко, почти въздушно и причината за това е прясното мляко, с което е замесено. Не че с вода няма да се получи. Пак ще стане, но млякото придава особена мекота и нежност. Яйцата пък го правят богато и с наситен цвят.
Често обаче подценяваме сиренето, което ползваме за баница или други солени печива. Подхождаме по-непретенциозно – каквото и да е, само да е по-евтино. Истината е, че за хубава питка със сирене е важно какво сирене ползваме. То трябва да е плътно, мазно, с богат млечен вкус и да не се рони, защото иначе рискувате да се стопи по време на печенето и буквално да се изгуби. Нерядко некачественото сирене е твърде солено, което влошава вкуса на готовата питка. А не искате това. Искате, когато отхапете, да го усетите, да овкуси тестото, да го направи още по-апетитно.
Пробвайте тази рецепта и ще се уверите, че всеки детайл е важен. Ще чакаме да споделите впечатленията си.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. Към хладкото мляко прибавете маята и захарта, разбъркайте и оставете на топло да се активира.
2. През това време в голяма купа разбийте 3 яйца със солта и към тях прибавете олиото и вече шупналата мая. Разбъркайте добре, прибавете брашното на порции и бъркайте, за да се получи меко тесто.
3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете много добре. Сложете го в набрашнен съд, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втасва. Готово е, когато утрои обема си.
4. Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот, премесете го, за да извадите въздуха от него, и го разделете на 7 равни части. Всяка топка разточете на кора с овална форма с дължина около 30 см. Намажете кората с олио, разточете следващата и я сложете върху първата. Намажете с олио и продължете така докато разточите всички 7 кори.
5. Вземете една кора, разпределете от плънката по дължина и завийте на руло. Рулото навийте на охлюв и сложете в центъра на дълбока тава с диаметър 34-36 см, покрита с хартия за печене. Направете същото с всички кори и подредете охлювите около центъра.
6. Оставете питката на топло да втаса за около 25-30 минути, след което я намажете с разбито яйце.
7. Печете на 180 градуса за около за 45-50 минути, като регулярно проверявате готовността с клечка за зъби или дървено шишче.
За плънката
1. Няколко минути преди тестото да е напълно втасало, пригответе плънката. В купа разбийте яйцата и към тях добавете ситно нарязаните магданоз и джоджен, както и натрошеното краве сирене President.
2. Разбъркайте всичко много добре и оставете встрани.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.