800 г пилешко филе
30 г корен джиджифил
3 червени чушки
2 връзки пресен лук (бялата част)
2 скилидки чесън
1 ананас
1/2 лайм
40 мл тъмно сусамово олио
40 мл светъл соев сос
2 с. л. мед
1 ч. л. сос „Шрирача“
сол и черен пипер на вкус
печен сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Чесънът се стрива на паста, джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде. Смесват се със сусамово олио, сока от лайм, меда, соса „Шрирача“, соевия сос, сол и черен пипер на вкус.
Пилешкото месо се реже на парчета като за шиш и се залива с маринатата. Оставя се в хладилник за 3 часа, да се маринова добре.
Чушките се режат на кубчета с големината на кубчетата месо.
Ананасът се бели, почиства се от сърцевината и също се реже на кубчета, а пресният лук – на парчета с дължина около 4 см.
Пилешкото, ананасът, чушката и лукът се нанизват на шишове, като се редуват.
Пекат се на загрята плоча, по желание намазана с олио. Месото трябва да се карамелизира отвън, а отвътре да остане сочно.
Поднасят се, поръсени с печен сусам и по желание с лют сос „Шрирача“.
Други рецепти:
Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко